Los lectores de este blog ya conocen mi hostilidad hacia todo lo que signifique nacionalismo. A través de los canales habituales he recibido el artículo que transcribo a continuación, publicado en el día de ayer por Alberto Sicilia en el diario Público. A veces, otros pueden llegar a plasmar mejor tus pensamientos que tú mismo…
«¿CÓMO ALGUIEN PUEDE SER NACIONALISTA Y DE IZQUIERDAS?
Nunca he podido comprender a quienes se definen “de izquierdas” y “nacionalistas”. Antes de explicar mis razones, permitidme dos notas importantes:
1) Los que se oponen a la independencia de Catalunya o Euskadi son tan nacionalistas como quienes la reclaman. En España se suele reservar el término “nacionalistas” para referirse a los nacionalismos independentistas, pero la “unidad de España” es otro nacionalismo igual. En los siguientes párrafos, utilizo el término “nacionalismo” para referirme a cualquier tipo de expresión de orgullo patrio, ya sea español, vasco, catalán, gallego, estadounidense, ruso o alemán.
2) Supongo que muchos de vosotros no estaréis de acuerdo con mis argumentos. Me gustaría escuchar los vuestros. Si son mejores, aceptaré mi error y cambiaré de opinión.
Mi convicción sobre la incompatibilidad entre el nacionalismo y la izquierda se basa en la siguiente observación empírica:
¿Cuál es el elemento que más condiciona las oportunidades en la vida de un ser humano? Su nacionalidad.
Si naces suizo, tienes bastantes probabilidades de disfrutar de agua potable, una buena educación y permiso para viajar al país que te apetezca. Si naces etíope, olvídate.
Vivimos en un mundo que clasifica a cada ser humano en una categoría que el afectado no elige, que es arbitraria (pues las fronteras son construcciones imaginarias) y que determina, en gran medida, las oportunidades de su vida.
¿Hay algo más contrario a las ideas de la izquierda? ¿Cómo alguien de izquierdas puede sentirse orgulloso de que existan estas barreras?
Podríais decirme que algunos de los argumentos anteriores también pueden aplicarse a la familia en la que naces. Nadie elige a su familia y la familia es un factor determinante en las oportunidades que tendrá cualquier persona. Sin embargo: 1) Ninguna nación puede ofrecer el soporte humano y emocional que unos padres pueden dar a sus hijos y 2) Precisamente la izquierda defiende que las oportunidades de una persona no deberían estar limitadas por el nivel económico de la familia en la que nace.
Si la redistribución de la riqueza es un objetivo de quienes somos de izquierda, ¿la existencia de fronteras nacionales no resulta una limitación evidente?
¿Cómo alguien de izquierdas puede ondear una bandera sin sentir vergüenza?
Cualquier nacionalismo implica necesariamente insolidaridad. Primero nosotros, y si nos sobra, ya daremos algo a los demás. “Los españoles, primero”, “los catalanes, primero”, “los estadounidenses, primero”. ¿Os imagináis a alguien de izquierdas diciendo “los hijos de tal familia, primero”?
El nacionalismo es uno de los motivos por los que la pobreza está tan concentrada en algunos lugares del mundo. ¿Por qué la mayoría de los etíopes son pobres? ¿Porque son todos tontos? ¿Porque son todos vagos? ¿O porque nacieron en Etiopía?
El nacionalismo establece que nuestras obligaciones con otros seres humanos son muy diferentes dependiendo del lugar donde los otros hayan nacido.
Como los argumentos económicos son de difícil justificación moral, los nacionalistas suelen esconderse tras la cantinela de la “excepcionalidad cultural”.
Yo tengo pasaporte español, pero me siento más cerca de Galileo Galilei que de Torquemada, me emociona más la música de Dylan que la de Sara Montiel, me río más con Desproges que con Los Morancos y me gusta más el rugby que los toros. Me fascinan Goya, Quevedo y Ramón y Cajal, pero no precisamente porque naciesen en un terruño que alguien decidió llamar España. Como físico teórico, trabajo en una disciplina que ha tenido premios Nobel judíos y árabes, británicos y alemanes, soviéticos y norteamericanos. ¿Cuál es la excepcionalidad española de la debo sentirme tan orgulloso? ¿Y la catalana? ¿La paella? ¿El pa amb tomàquet?
Los idiomas también suelen ser una justificación habitual de los nacionalistas. Permitidme otra observación empírica: si mucha de la gente con quien comparto más ideas no habla castellano y con muchos de los que hablan castellano, no comparto casi nada, ¿por qué darle tanta importancia a mi lengua materna? Yo lo que quiero es ser capaz de comunicarme con las personas que tienen ideas interesantes.
Quizás lo más absurdo de todo es observar cómo los nacionalismos manipulan la Historia para justificar sus ideas. Digo absurdo porque, aunque respetasen la Historia, no entiendo cómo podrían apoyar en ella sus razones. Tomemos como ejemplo el nacionalismo español. Quienes defienden la unidad patria suelen repetir que “España es una de las naciones más antiguas de Europa”. Supongamos para nuestro argumento que España es, en efecto, la nación más antigua de Europa.
1) ¿Desde cuándo la antigüedad de algo justifica su legitimidad? ¿Desde cuándo que algo haya existido en el pasado es razón suficiente para que deba seguir existiendo en el futuro?
2) La elección de una fecha de origen es puramente arbitraria. En el año 1000, la mayor parte de lo que hoy es España formaba parte de un califato islámico. Si utilizas la Historia para justificar la “nación española”, no puedes quejarte de que Al Qaeda luche por restaurar Al Andalus. Ellos han elegido una fecha tan legítima (y arbitraria) como la tuya. Si de verdad queremos respetar la Historia, si tanto nos importa la tierra de nuestros antepasados, deberíamos mudarnos todos al Valle del Rift. De aquél rincón de África salimos todos los humanos. ¿Me escucha Sr. Mayor Oreja? La próxima vez que le pregunten por su origen, quiero escucharle decir: “yo, antes que nada, soy un inmigrante africano”.
Si alguno de vosotros es nacionalista español o nacionalista catalán, os ruego que me respondáis a esta pregunta: ¿en qué se diferencia un madrileño de un barcelonés? ¿y de un parisino? Lo digo en serio. Si no encontramos una respuesta concreta y razonable a esta pregunta, ¿qué sentido tienen los nacionalismos?
Nota importante para responder: no vale señalar las diferencias entre cierta persona de Madrid y tal persona de Barcelona. Los nacionalistas no hablan de individuos. Siempre se refieren al genérico: “nosotros, los españoles”, “nosotros, los catalanes”, “nosotros, los franceses”.
Es evidente que algunos nacionalismos han intentado aplastar a otros. Preguntad a quienes hablaban catalán o euskera durante la dictadura franquista. Pero entonces, la solución óptima sería luchar contra todas las banderas en vez de alimentar más nacionalismos.
Permitidme acabar con una anécdota que me hace ser optimista. Cuando alguna vez he leído a los clásicos griegos, siempre me he preguntado: ¿cómo puede ser que estos genios de las matemáticas, el teatro y la política, no se diesen cuenta de la aberración moral que suponía la esclavitud? Estoy convencido que dentro de unos siglos, los seres humanos mirarán hacia nuestro tiempo y dirán, ¿cómo puede ser que estos tipos que descubrieron la mecánica cuántica no se diesen cuenta de la aberración moral que suponían las banderas y naciones?
PD.- Como decía al principio, estos son los argumentos que más me convencen. Me gustaría escuchar los vuestros. Si son mejores, aceptaré mi error y cambiaré de opinión».
Ja ho entès. «El nacionalisme és de dretes» és un mantra.
D’acord en que si neixes etíop és una putada.
Dubto que sigui el mateix nacionalisme que independentisme. Et prometo que el minut 1 del dia 1 de la independència de Catalunya et regalo l’estelada que penja a la finestra de casa. Si vols pots fer servir-la per llustrar sabates.
Jo no vull portar el català a la Vall d’Aran ni a la comarca dels Serrans, al País Valencià/Regne de València/Comunitat Velenciana. Això seria «nacionalista», i potser no ho sóc tant. Simplement no vull sentir-me estrany a casa. I en la política cultural d’aquest meravellós país que és Espanya hi ha destruir les cultures que no són la castellana. És així. Som així. Dis-li a Alberto Sicilia que si m’ofereix una Espanya plural li la compro. I dis-li que estaria bé que els no-nacionalistes espanyols denunciessin les mil i una putades que Espanya (l’estat) infligeix a l’Espanya plural. ¡Hòstia, si de vegades són cosa de paios que diuen que són d’esquerres!
I en quant a distribució de la riquesa… Vols dir que l’expoli fiscal serveix per distribuir la riquesa? O se’n va a les butxaques dels quatre de sempre? I dic els d’aquí i els d’allà.
I pel que fa a mantres… Segueixo fent Oooooommmmmmm, oooooommmmmmm…
Que una cosa sigui un mantra, o un tòpic, no significa que sigui mentida.
La putada és que tantíssima gent de tot arreu es cregui millor que el veí del costat pel fet d´haver nascut en un lloc determinat, sent això una absoluta casualitat (o hecatómbola, com deia en Miquel Pujadó). Potser és que tota aquesta gent és ben conscient de la seva profunda insignificància i no troba en ella mateixa raons per enorgullir-se. En tot cas, l´independentisme, què és la plasmació política més clara del nacionalisme, no soluciona res per si mateix, ni aquí, ni enlloc. El que tinc clar és que el minut 1 del dia 1 de la independència de Catalunya (si és que l´esdeveniment m´agafa viu, evidentment) no millorarà gens la meva concreta, i potser insignificant, existència. Els següents minuts probablement la empitjorin, però ja no es podrà tornar enrere. I llavors, millor fer servir les estelades per fer mantes per als pobres, que segurament n´hi hauran encara més que ara. L´Albert Sicilia no ens podrà oferir una Espanya plural perquè, allà i aquí, els que volem un país plural, lliure, obert, educat i culte, som franca minoria i no manem una merda. Quant al fet de sentir-se estrany a casa… estic segur que, a la Catalunya independent que farien els que la farien, jo em seguiria sentint estranyíssim. I sincerament crec que, més a la curta que a la llarga, tu també. Potser alguns sempre serem estranys.
D’acord que els Alberts Sicilia no poden oferir una Espanya plural. Bé, potser no tant els Alberto Sicilia com la progresia d’esquerres, però el que sí poden fer és alçar la veu. I pel que fa a Espanya plural, fora d’alguna excepció aquí no alça la veu ni Cristo. I no em diguis que això no és un símptoma.
L’independentisme és la reacció a una acció. La plasmació més clara del nacionalisme és l’imperialisme, no l’independentisme. Si a tu, amb el teu cap ben moblat, t’haguessin parit valencià avui series independentista. I qui sap si defensaries la lluita armada, o si t’hauries exiliat aquí dalt. Allà baix els extrems van passadíssims de voltes.
L’endemà de la independència és ben probable que la meva vida econòmica, de moment, empitjori. Després ja veurem. L’endemà de la independència tu i jo ens sentirem estranyíssims, segur, però això ens passaria arreu on anessim.
I sí, l’independència no soluciona res. És el començament, el punt de partida. En el meu cas, si em deixen triar, el punt de partida a un país plural, lliure, obert, educat i culte.
Ommmmmmmmmmmm
Collons, i aquest país tan maco el muntaran Arturito El Trilero (¿vol que Catalunya sigui un Estat dintre de la UE? Per cert, d´entrada estarenm fora de la UE…), Don Limpio y Zumosol? Seria més fàcil fer que els porcs pilotessin avions de combat.
Això que d’entrada estarem fora de l’UE s’ha de veure. Nosaltres, en tant que espanyols i europeus ja hi som dintre. Si Espanya ens fot fora serà un abús de poder. ¿Creus que voldran i podran seguir putejant-nos? Això del «la maté porqué era mía» ja no s’aguanta. Sincerament, crec que Europa està plena de demòcrates.
Els socialistes alemanys ja s´han pronunciat, si Catalunya se’n va (d’Espanya) es queda dintre (d’Europa). I l’UE, passant olímpicament d’Espanya, ja s’ha avingut a mirar-se això de Kòsovo. I en principi Espanya veta tot reconeixement de Kòsovo.
Quedi clar que estic d’acord amb Iniciativa en una cosa, «Catalonia is not CIU».
Però… «¿Spain is PP? ¿PSOE is PP?
Suposo que en la Catalunya independent estaré obligat a votar el refregit d’ex-PSC-PSOE-IC-EU. Si vols, tu també podràs votar-los. I suposo que els ex-ERC-Regrupament-Solidaritat…li diran a la iaia que els moqui. I suposo que CIU+PP(sector Visa Or) governaran tot sovint i seran molt de dretes; i també suposp que el sector PP-proleta-espanyol li dirà a la iaia que el moqui. I suposo que la CUP fotrà alguna cosa, que no serà governar.
Tots ells ens decebran. Com sempre.
I suposo que viurem millor. No serem el país més cutre d’Europa.
Això de la UE ho diu l´Arturito, no pas jo. En tot cas, no seria Espanya qui fotria fora Catalunya de la UE (un club de 27 membres, als quals s´hauria de preguntar un per un si volen ser-ne 28), sinò Europa. Passarà allò que vulguin Frau Merkel, Draghi, Hollande… i el Bundesbank. És cert que Catalunya no és CIU (si fos així, seria millor demanar asil a Andorra), però jo diria que hi ha massa gent (començant per la mateixa CIU) en aquest país que no té aquest tema (ni cap altre, em sembla) massa clar. No sé si viuríem millor en una Catalunya independent, tenint en compte que ara mateix Catalunya es troba en fallida i sense opcions d´obtenir finançament als mercats, potser per molts anys. El que em temo, i crec que és una temença molt raonable, és que hauré envellit moltíssim (si no he mort) abans que això passi. I dir que Espanya és el país més cutre d´Europa… Espanya és cutre de collons, però no tant com això, que el llistó està baixíssim. Tampoc es tracta de perdre la perspectiva. És clar que, dels països grans de la UE, Espanya és el que pitjor funciona, però hi ha un munt de països petits (gairebé tots els del sud i est d´Europa) que no valen ni l´esforç de mirar-los. Per això em pregunto si el final d´aquesta història no serà un país igual de cutre que l´altre, però més petit.
Ep! M’has malinterpretat! Jo no he dit ni he volgut dir que el país més cutre d’Europa sigui Espanya. Això no! No sóc tan curt de mires, ni tan cabró. Espanya té un munt de coses bones, algunes les sento ben meves.
Millor Espanya que Romania, que Bulgària, i que França, i que Grècia… Parlant de països que es passen la diversitat i la democràcia per l’engonal, quan els vaga.
I siguem justos també, potser França només és cutre en això:; quan diuen liberté, fraternité, egalité, això d’egalité vol dir «igualització». Romania, Bulgària i Grècia en això i en la resta.
He volgut dir que una Catalunya independent no estaria avall de tot, només això. Que no faríem tan mal paper.
I n’estic convençut, una Catalunya independent es quedarà dintre de la UE. Entre la consulta i la independència passaran uns quants mesos (si guanyem, és clar) I serà en aquests mesos que Catalunya i UE discutiran (o faran veure que discuteixen) les condicions de l’adhesió.
Perdó pel malentès. Dit això, tothom es passa la democràcia pels collons (o voldria fer-ho) quan el que diu la majoria no li agrada, aquesta qüestió no és patrimoni dels francesos. Crec que, ara mateix, en una consulta independentista a Catalunya la majoria votaria «no», com també crec que una Catalunya independent seria millor que Romania, Bulgària, Grècia, els països bàltics ex-URSS, Polònia i altres joies del món mundial. Tanmateix, no només es tracta de ser millor que els pitjors, sinò de canviar el cavall per un que corri més que el d´ara. Tot el que no sigui això serà estafar la gent. El tema de la UE, repeteixo, s´haurà de negociar (en principi, des de fora), i el resultat de tot plegat és del tot incert.
ok. La pregunta és del referèndum és: «vol que Catalunya sigui un país independent dins l’unió europea». Si la Unió europea no ens vol -que no ho crec-, haurem de tornar a preguntar-li a la gent. No seria just proclamar una independència que la gent no hauria votat. Hi haurà més d’un que en no poder ser [- Espanya + Europa] s’estimarà més el que hi ha que no l’alternativa [-Espanya – Europa]
Que no és el meu cas.
Més d´un milió, crec jo. Penso que un estat català fora de la UE és financerament insostenible, i potser els temps necessari per aconseguir una certa viabilitat s´hauria de comptar en lustres. No tenim tant de temps abans que tot s´ensorri.